BRUSSEL -- De beleidsverklaring biedt maar een mager kader voor de onderhandelingen rond het afsluiten van een nieuw interprofessioneel akkoord (IPA), vindt de vakbonden.
Wat het ACV vreesde, is uitgekomen. De aangekondigde maatregelen en beschikbare middelen vallen schraler uit dan gehoopt en verwacht, meent ACV-topman Luc Cortebeeck .

Voor de christelijke bond zijn er te weinig initiatieven gericht op de meest zwakkeren in de samenleving. Het blijft te veel bij beloftes. Inzake gezondheidszorg is er veel minder geld beschikbaar dan de sociale partners hadden gevraagd.

Ook in het plan-Onkelinx ziet het ACV te weinig aanzetten. ,,Inzake fiscaliteit zit er voor volgend jaar niks in, voor 2002 iets, maar niet veel'', luidt het. ,,Dit is geen steuntje in de rug met het oog op de sociale onderhandelingen'', klinkt het teleurgesteld.

"Als een koude douche", zo kwam bij ABVV-secretaris-generaal Mia De Vits de beleidsverklaring van Verhofstadt aan. "Voor de verkiezingen werd de hemel op aarde beloofd met miljardenprojecten. Daar schiet niet veel van over", klinkt het ontgoocheld.

"Het is niet erg geloofwaardig om te spreken over lange termijnplannen die pas ten volle effect zullen hebben in 2005-2006. Dat biedt geen enkele zekerheid", zegt De Vits.

Premier Verhofstadt wil wel de koopkracht verhogen, maar dan met een belastingverlaging die over een uitgebreidere periode wordt uitgesmeerd. Zo zullen de burgers hun koopkracht niet snel zien stijgen, meent De Vits.

Bovendien is er voor volgend jaar nog geen sprake van het welvaartsvast maken van de uitkeringen.

Inzake gezondheidszorg is het ABVV wel tevreden over het beschikbare budget. "Maar", stipt De Vits aan, "dat geld is niet alleen bestemd voor de patiënt, ook voor de farma-industrie, artsen en andere paramedici."