BRUSSEL -- De onderhandelaars toonden zich allen tevreden bij het verlaten van de ambtswoning van de eerste minister.
De drie minister-presidenten Patrick Dewael, Jean-Claude Van Cauwenberghe en Hervé Hasquin noemden het een goed akkoord.
Premier Guy Verhofstadt deed vanop afstand teken dat ook hij opgetogen was, maar weigerde verder elke commentaar. ,,De primeur is voor het parlement'', riep hij de wachtende journalisten toe voor hij wegreed.

,,Er is lang en hard onderhandeld, maar het resultaat mag gezien worden'', verklaarde Patrik Vankrunkelsven (VU-ID), co-voorzitter van de Costa. Zijn Franstalige collega, Philippe Moureaux (PS) erkende impliciet dat dit akkoord het belang van de Costa in vraag stelde. ,,De echte beslissingen zijn hier gevallen'', zei hij.

,,We hebben tien procent gevraagd, in het besef minder te zullen krijgen. Met bijna zeven procent zijn we erg tevreden'', zei Dewael. Hij wees erop dat de herfinanciering van de gemeenschappen in 2006 betekent dat Vlaanderen 25 van de 40 miljard extra zal ontvangen. ,,De fiscale autonomie is duizend maal belangrijker dan het kijk- en luistergeld, maar dat laatste verstaan de mensen'', verklaarde een ,,bijzonder tevreden'' Vlaams minister Steve Stevaert .

PS-vice-premier Laurette Onkelinx wees erop dat ,,de Franstaligen verkregen hebben wat ze al lang vroegen''. De Franse gemeenschap zal ook de vruchten van de groei kunnen plukken, aldus Onkelinx, die erkende als gewezen minister-president van de Franse gemeenschap erg geëmotioneerd te zijn.

Voor SP-vice-premier Johan Vande Lanotte is het een zeer goed akkoord. In tegenstelling tot vroeger is dit communautair akkoord niet in een crisissfeer tot stand gekomen. Het akkoord is zeer belangrijk zowel voor de financiering van het land als voor de communautaire pacificatie, zei hij nog.