HELSINKI - De Finse politie denkt dat waarschijnlijk meerdere jongeren bij de bomaanslag op een winkelcentrum in Helsinki zijn betrokken. Vannacht zijn enkele jongeren tijdelijk aangehouden en ondervraagd. Dat meldt Tero Haapala, hoofd van de politiedienst die met de zaak is belast. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet bekend.
Zij zouden via het internet contact hebben gehad met de vermoedelijke dader, een 19-jarige student die bij de aanslag om het leven kwam. Een 17-jarige jongen blijft voorlopig aangehouden.

Petri Gerdt, de student scheikunde die vorige vrijdag een zelfgemaakte bom tot ontploffing bracht in het Myyrmanni-koopcentrum in Vantaa ten noorden van Helsinki, nam op het internet regelmatig deel aan chatsessies over de aanmaak van explosieven. Over zijn motief legde de politiechef vandaag geen verklaringen af.

Tero Haapala stelt wel dat nu met zekerheid kan worden gezegd dat de student de aanslag met een door hem gemaakte splinterbom gepland en doelgericht heeft uitgevoerd. Eerder hield de politie ook rekening met een ontploffing die bij vergissing gebeurde.

Naast de dader kwamen vrijdag bij de aanslag nog zes andere bezoekers van het winkelcentrum om het leven. Tachtig mensen raakten gewond. Dertig verblijven er nog in het ziekenhuis.