BRUSSEL -- Het internationaal luchtverkeer loopt na de aanslagen in de VS in het honderd. Oorzaak: het annuleren van alle vluchten naar de VS en de grondige controles die worden uitgevoerd op de luchthavens.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben het Amerikaanse luchtruim na de aanslagen in New York en Washington gesloten. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse burgerluchtvaartautoriteiten (FAA) zal dat minstens tot 18.00 uur Belgische tijd het geval zijn. Gemiddeld vliegen er op een doordeweekse dag meer dan 4.000 commerciële en militaire toestellen in het Amerikaanse luchtruim.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat het Amerikaanse luchtruim gesloten wordt en dat had uiteraard zo zijn gevolgen voor het internationale luchtverkeer én voor de luchtvaartmaatschappijen zelf. Op de Aziatische beurzen kelderden hun aandelen alvast. Verwacht wordt dat op de Europese beurzen dezelfde reactie te noteren zal vallen.

Het annuleren van alle vluchten van en naar de VS heeft grote gevolgen. Dat luchtverkeer vormt een groot deel van de activiteiten van maatschappijen. In Azië loopt dat aandeel voor de grotere maatschappijen op tot 25 procent.

Het Amerikaanse Delta Air Lines heeft al de vluchten voor vandaag afgelast. Na middernacht zouden een aantal vliegtuigen opnieuw het luchtruim ingaan.

Op Schiphol heeft KLM-partner Norhtwest Airlines alle vluchten geannuleerd tot 18.00 uur. Een KLM-woordvoerder verklaarde vandaag dat de aanslagen in de VS grote gevolgen zullen hebben voor het toekomstige luchtverkeer. ,,De veiligheidseisen vanuit de VS voor vliegverkeer vanuit andere delen van de wereld zullen enorm aangescherpt worden'', luidt het. En dat gaat wellicht serieuze gevolgen hebben op het vlak van bagagecontroles en inchecktijden, voegde hij eraan toe.

Alitalia besliste vandaag uit veiligheidsoverwegingen alle vluchten van en naar Egypte, Israël, Syrië, Libanon, Jordanië en Iran af te gelasten. Over hoeveel vluchten het gaat, is niet duidelijk. Uiteraard zijn ook de vluchten naar de VS geannuleerd. Ook het Hongaarse Malev schrapte de vluchten van en naar Kairo, Beiroet, Damascus en Tel Aviv. Croatia Airlines vliegt voorlopig niet meer op Israël.

Israël zelf heeft zijn luchtruim voor 24 uur gesloten voor buitenlandse maatschappijen. Enkel Israëlische vluchten zijn momenteel toegelaten.

In Tokyo werden op de luchthaven van Narita uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen genomen, en dat voor de eerste keer sinds de begrafenis van keizer Hirohito tien jaar geleden. Van de 346 geplande vluchten zijn er 180 geschrapt.

Ook in Hongkong, Thailand, Maleisië, Indonesië en op de Filippijnen zijn de controles op de luchthavens enorm verscherpt. In alle Aziatische landen zijn de vluchten naar de VS geschrapt. Het Russische Aeroflot deed hetzelfde.