WAREGEM - De textielgroep Sofitex staat voor enkele belangrijke dagen. Nog deze week zal volgens gedelegeerd-bestuurder Edwin Vandermeulen de raad van bestuur enkele keren bijeenkomen om daarna een keuze te maken uit de diverse bedrijfsplannen. Herstructureren of het aanvragen van een gerechtelijk akkoord lijken de meest waarschijnlijke opties. Faillissement is volgens de gedelegeerd-bestuurder niet aan de orde.

Geruchten rond de textielgroep doen al langer de ronde. Gedelegeerd-bestuurder Vandermeulen bevestigde vandaag aan Belga dat er inderdaad liquiditeitsproblemen zijn en dat er momenteel verschillende pistes onderzocht worden om een uitweg te krijgen.

Nog deze week staan er verschillende vergaderingen van de raad van bestuur op de agenda. ,,Van zodra de knoop is doorgehakt, worden de sociale partners via de geijkte weg ingelicht en komt er een officieel communiqué'', aldus Vandermeulen. Dat er een speciale ondernemingsraad komende vrijdag in het verschiet staat, is volgens de gedelegeerd- bestuurder niet zeker. ,,Het kan ook morgen of begin volgende week zijn.''

Sofitex onderzoekt hoe het uit de problemen kan komen en heeft daarvoor onder meer de keuze uit de aanvraag van een gerechtelijk akkoord (waardoor er opschorting van betaling is aan schuldeisers) of een herstructurering. Sofitex is het overkoepelend geheel met daaronder de bedrijven Vanmarcke (Beveren-Leie), het moederbedrijf Sofinal in Deerlijk en Nokere, Silversilk (Moeskroen en Kluisbergen), Gevaco (Oudenaarde), Soficoat en Sofispin (Deerlijk).

Volgens Luc Delesie van ACV-textiel waren er vorig jaar nog 783 personen tewerkgesteld, maar zal dat aantal nu tot een 700-tal zijn teruggelopen. Het afstoten van enkele bedrijven is mogelijk. Zo zijn er al langer problemen met Gevaco, waar de omzet door het afhaken van twee grote klanten gevoelig is teruggebracht, aldus Delesie. Het neerleggen van de boeken is uitgesloten, aldus Vandermeulen.

Naast herstructureren en concordaat aanvragen is een interne kapitaalsverhoging ook nog mogelijk, voegt hij daaraan toe. Zo'n operatie werd echter nog maar vorig jaar uitgevoerd door de investeringsmaatschappij GIMV en privé-investeerders achter de beursgenoteerde holding Mitiska.