NEW YORK - Kantoorbedienden in het World Trade Center in New York zagen op televisiezender CNN hoe het terroristenvliegtuig op hun gebouw afvloog.

Voor het overgrote deel van het personeel begon de terroristische aanslag met een enorme beving, waarvan ze de oorzaak niet kenden. ,,We hoorden een hevige explosie'', zei Ciara Linnane, bureauchef van het financiele agentschap AFX News in New York. ,,Het hele gebouw stond te trillen en er vielen stukken van het plafond. Eerst dachten we dat het een bom was. ''Pas op de trappen hoorden we dat het een vliegtuig was. Enkele mensen hadden dat op CNN gezien,,, aldus Linnane. Die zender staat op de meeste redacties 24 uur op 24 op.

''Het heeft een uur geduurd om de trappen af te dalen,,, zei Linnane. ''Toen we eindelijk beneden waren, kwamen we brandweerlui met al hun uitrusting tegen. De trappen en vloeren verdwenen in de rookwolken. Toen we de ingangshal bereikten, zagen we de volle omvang van de vernieling. Overal glas en water,,.

Zoals de andere vluchtenden, was Linnane bevangen van angst. De grootste vrees was dat het gebouw zou instorten. ''We renden helemaal bezweet door de ingangshal,,, vertelde ze. ''Het gebouw was erg onstabiel. Direct stort hier de boel in, dacht iedereen.,, De AFX-bureauchef slaagde er samen met haar collega's in heelhuids uit het gebouw te geraken. Twintig minuten later bleef er alleen nog een puinhoop over. De zuidelijke toren was op dit tijdstip al ingestort.