BRUSSEL - Tot nu toe bestaan er geen aanwijzingen dat bij de aanslagen in New York en Washington van dinsdag Belgische slachtoffers gevallen zijn. Dat heeft Koen Vervaeke, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, meegedeeld.
Geen enkele Belg is geïdentificeerd als passagier van één van de vier lijnvliegtuigen die gekaapt werden door de terroristen, zo stelde de woordvoerder.

De Belgische autoriteiten hebben van de Verenigde Staten de passagierslijsten gekregen, maar het betreft binnenlandse vluchten, wat betekent dat de nationaliteit van de passagiers niet vermeld wordt. Potentieel zou een honderdtal Belgische onderdanen aanwezig kunnen geweest zijn in de ,,risicozone'' van Manhattan, waar de twee torens van het World Trade Center zich bevonden. Dankzij meldingen van familie en verwanten is deze lijst inmiddels gereduceerd tot 70 personen, voegde Vervaeke eraan toe.

Er zijn alleszins geen Belgische slachtoffers gevallen bij de aanslag op het Pentagon in Washington en in de vliegtuigcrash in Pittsburgh, Pennsylvanie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verzoekt mensen die nieuws hebben gekregen van verwanten of kennissen in de VS om die informatie zo snel mogelijk door te spelen aan het crisiscentrum (02/501.40.00 voor nederlandstaligen, 02/501.40.01 voor franstaligen).

Ongeveer 400 Belgen zijn geïnventariseerd in New York. Het Belgische consulaat in New York probeert met iedereen contact op te nemen. In ieder geval betrekt geen enkel Belgisch bedrijf burelen in het World Trade Centre. Bij nabijgelegen vestigingen van de bank Fortis en het IT-bedrijf Ubizen zijn evenmin slachtoffers gemeld.

Het crisiscentrum in Brussel heeft inmiddels meer dan duizend oproepen ontvangen en blijft ,,zo lang als dat nodig zal blijken'' operationeel, aldus de woordvoerder.

Vanuit België is vanmorgen een eerste hulpteam naar de VS vertrokken. Het betreft vijf leden van het DVI-team (Disaster Victim Identification) van de federale politie en vijf brandwondspecialisten van het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek.