NEW DELHI - Een rechter in India heeft de regering opgedragen stalen van de frisdrank Pepsi te onderzoeken op sporen van pesticiden. Binnen drie weken moet het resultaat bekend worden gemaakt. De rechter nam de beslissing naar aanleiding van een klacht van de Indiase afdeling van PepsiCo over berichten dat Pepsi - en ook de concurrent Coca-Cola - vol pesticiden zit.
Het Indiase Centrum voor Wetenschap en Milieu, een onafhankelijk onderzoeksbureau, maakte vorige week bekend dat het gehalte aan pesticide in de cola van Pepsi 36 keer hoger is dan in de Europese Unie is toegestaan. In de cola van Coca-Cola is het dertig keer hoger.

De pesticiden zouden uit vervuild grondwater komen, aldus het Centrum. Ook de andere frisdranken in India lijden aan hetzelfde euvel. Maar Coca-Cola en Pepsi waren voor het onderzoek uitgekozen omdat die merken driekwart uitmaken van de frisdrankmarkt in India.

Twee communistische rebellengroepen in India, het Maoistisch Communistische Centrum en de Volksoorlogsgroep, hebben gewaarschuwd dat zij iedereen zullen aanvallen die Coca-Cola of Pepsi verkoopt of drinkt in de oostelijke staten Bihar en Jharkhand, hun machtsbolwerken.