DEN HAAG -- Het Nederlandse gerecht heeft zaterdag de kantoren doorzocht van Ahold in Zaandam. Het Nederlandse supermarktconcern, dat eerder al in opspraak kwam door boekhoudkundige onregelmatigheden, wordt verdacht van valsheid in geschrifte en van het publiceren van mogelijk onjuiste gegevens in de jaarrekeningen. Verscheidene documenten werden in beslag genomen.
Ook accountant Deloitte & Touche kreeg het gerecht over de vloer. Het bedrijf bevestigde dat enkele kantoren in drie steden doorzocht werden.

Aanleiding voor de huiszoekingen zijn documenten over de consolidatie van joint ventures in Scandinavië, Brazilië, Guatemala en Argentinië.

Ahold kwam enkele maanden geleden al in opspraak, toen boekhoudkundig gesjoemel aan het licht kwam bij dochter US Foodservice. Het Amerikaanse bedrijf zou zijn rekeningen met meer dan 970 miljoen euro hebben opgesmukt. Begin juli meldde Ahold nog meer onregelmatigheden -ter waarde van 73 miljoen euro- die bij interne onderzoeken aan het licht gekomen waren.

De huiszoekingen van zaterdag hadden niets te maken met de fraude bij US Foodservice.