BRUSSEL - De ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie hebben officieel beslist om Batasuna, de partij die als de politieke vleugel van de Baskische afscheidingsbeweging Eta beschouwd wordt, op de Europese zwarte lijst van terreurorganisaties te zetten. De beslissing kwam er op verzoek van de Spaanse centrumrechtse regering.
Zowel de Spaanse premier Jose Maria Aznar als zijn minister van Binnenlandse Zaken, Angel Acebes, zijn in de wolken met de beslissing. ,,De Eta heeft geen dekmantel meer en zal Batasuna ook niet meer kunnen gebruiken om boodschappen te verspreiden vanuit het Europese parlement. Dat de EU Batasuna als een terroristische organisatie beschouwt, is een zeer zware slag voor de Eta'', verklaarde Acebes.

Volgens premier Aznar is ,,dit een belangrijke stap in de strijd tegen terrorisme, die bovendien de ontwikkeling in de Europese samenwerking bewijst. Noch in Spanje, noch elders kunnen de terroristen de spelregels bepalen. Ik ben zeer gelukkig.''

De klopjacht op Batasuna begon in maart dit jaar, toen het Spaanse hooggerechtshof zijn banvloek over de Baskische partij uitsprak. Sinds de dood in 1975 van dictator Franco is dit de eerste keer dat een politieke partij in Spanje verboden wordt.

De idee om een Europese 'zwarte lijst' van terreurgroepen en terroristen op te stellen, kwam na 11 september. De beslissing houdt in dat de EU-lidstaten zoveel mogelijk ondersteuning verlenen aan politie en onderzoeksrechters om terreuraanslagen te voorkomen. Zo kunnen de bankrekeningen van terroristen geblokkeerd worden en hun eigendommen in beslag worden genomen.

Door de beslissing komt de Baskische afgevaardigde in het Europese parlement, Koldo Gorostiage, in een netelige situatie. Hij ziet zich gedwongen vanaf nu als onafhankelijke te zetelen.