GAZA - Terwijl zaterdag, de zevende dag van het Palestijnse bestand, een reeks geïsoleerde incidenten werd geregistreerd, maakte het bureau van de Palestijnse eerste minister bekend dat er woensdag 9 juli een nieuwe ontmoeting komt tussen de Palestijnse premier Mahmoud Abbas en zijn Israëlische ambtgenoot Ariel Sharon.
De ontmoeting heeft voornamelijk betrekking op de kwestie van de Palestijnse gevangenen die Israël zou kunnen vrijlaten, evenals over de voortzetting van het vredesplan voor de vrede. Bij de diensten van premier Sharon was er op zaterdag, sabbat voor de joden, geen bevestiging van deze informatie te krijgen.

Op 1 juli hadden Abbas en Sharon een gesprek van twee uur, het eerste sedert het uitroepen van een voorlopig en voorwaardelijk staakt-het-vuren, twee dagen eerder uitgeroepen door vier Palestijnse bewegingen waaronder Hamas en de Islamitische Jihad. Een van de door de Palestijnse groepen gestelde voorwaarden voor eerbiediging van het bestand is dat Israël de Palestijnen die het gevangenen houdt, vrijlaat.

Bij een explosie in het zuiden van de Gazastrook is zaterdag één Palestijn om het leven gekomen en werden minstens twee andere Palestijnen gewond. Over de precieze omstandigheden van het incident is onduidelijkheid. Volgens Palestijnse bronnen zouden de drie slachtoffers op een Israëlische mijn nabij de controlepost Sufa gelopen zijn, volgens de Israëlische legerradio daarentegen hebben de drie mogelijk een springlading willen aanbrengen.