BRUSSEL - De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) gaat de komende jaren een vijfentwintigtal installaties bouwen om het water te ontkalken of te ,,ontharden''. Die moeten ervoor zorgen dat er over acht à tien jaar een stuk minder kalk in het Vlaamse leidingwater zit. Met de ontharding komt de maatschappij tegemoet aan de vraag van de klanten.
,,Uit een rondvraag blijkt dat gebruikers het water meestal te 'hard' vinden'', zegt Stan Beernaert, directeur-generaal van de watermaatschappij. ,,Zelfs in Noord-Limburg, waar het water eigenlijk al erg zacht is, vonden ze dat er te veel kalk in zat''.

Daarom worden de komende jaren bij de vierentachtig waterwinningsgebieden in Vlaanderen twintig à vijfentwintig onthardingsinstallaties gebouwd. In eerste instantie is dat in de regio's Kortrijk, Sint-Truiden, Tienen en Diksmuide. Daar kan de ontkalking normaal gezien eind 2004, begin 2005 van start gaan. Een proefproject in Oost-Vlaanderen wordt voorlopig nog onderzocht. Binnen acht tot tien jaar moet het hele watervoorzieningsnet zijn aangepast.

,,Water met minder kalk is comfortabeler voor de gebruiker. De mensen zullen de ontharding echt voelen'', aldus Beernaert. ,,Bovendien gaat de omschakeling hen ook een aanzienlijke besparing opleveren. Het is ook beter voor de rioleringen, die na verloop van jaren aangetast raken door het zout, en voor het milieu dat dan geen zoutvracht meer te verwerken krijgt''.

De watermaatschappij trekt voor de vier proefprojecten 6 miljoen euro uit. Hoeveel de aanpassing van het hele net zal kosten is nog niet berekend.