MECHELEN - Op de ondernemingsraad van ICT-bedrijf FCI in Mechelen hebben de vakbonden geen bevredigend antwoord gekregen op hun vragen over de nakende sluiting van de Mechelse FCI-zetel. Dat zegt LBC-NVK-secretaris Wendy Gabriëls, namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. Een vakbondsdelegatie trekt daarom morgen naar Vlaams minister voor Werkgelegenheid Renaat Landuyt (SP.A).
Volgens de vakbondsvrouw houdt de directie stevig vast aan de procedure van de wet-Renault. ,,Dat betekent concreet dat we nog geen officiële bevestiging kregen van de sluiting van FCI-Mechelen'', zegt ze.

De bonden willen ook weten hoe lang de Mechelse directie van de connectorenmaker FCI al weet dat de Franse hoofdzetel de sluiting plande. De bonden vragen zich ook af waarom die intentie niet eerder is bekendgemaakt.

,,Dan is er nog het plan om de fabriek in Mechelen op te doeken zodra de sluiting officieel is bevestigd. Daar zijn wij tegen'', zegt Gabriëls. Volgens haar is een reconversie mogelijk , bijvoorbeeld voor de autosector, maar de directie zegt dat ze alle alternatieven bekeken heeft.

Momenteel wordt een werkbezoek van een 20-koppige vakbondsdelegatie aan Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt voorbereid. Dat bezoek zal morgen om 14.30 uur plaatsvinden. ,,De minister is onze laatste hoop'', meent Gabriëls.

Bij FCI, het vroeger Framatome, werken 410 personeelsleden. De intentie tot sluiting brengt minstens 380 ontslagen mee, mogelijk worden zelfs 410 jobs geschrapt.