De zorgen over de economische terugval op ons continent beheerste vandaag de beursdag in Europa. Azië had daar minder last van: op de meeste Aziatische markten werden mooie winsten geboekt.

In Japan was de overname van het belang van 20 % in Japan Telecom door Vodafone het belangrijkste nieuwsfeit. De telecomoperator steeg met liefst 18 % tot 2,64 miljoen yen.

De chipmaker Fujitsu zat eveneens in de lift, met 3,4 % tot 1.803 yen. De groep gaat haar Amerikaanse onderzoeksactiviteiten stopzetten. De andere aandelen uit de computersector boekten gemiddeld 1,4 % winst, na een sprong met ruim 4 procent op maandag.

Van de andere beurzen scoorden Manila en Kuala Lumpur het beste. De Filipijnse aandelen werden gemiddeld 4,1 % duurder nadat de regering enkele oppositieleiders had opgepakt om de rust in Manila te herstellen. In Maleisië leidde de opheffing van een belasting op beurswinsten tot een sprong van 4,6 %.

Europa was er heel wat slechter aan toe. De Dow Jones Europe Stoxx 50 index steeg aanvankelijk met een half procent, maar een matige opening van de Amerikaanse beurs duwde de index uiteindelijk een procent in het rood.

Een negatieve factor waren nieuwe statistieken die aantonen dat de industriële activiteit in de eurozone erop achteruit gaat. De Duitse chemiereus Bayer verloor 3,8 procent tot 45,7 euro. De Frans-Belgische oliegroep TotalFinaElf verloor 3,1 procent tot 162,8 euro.

Vodafone werd niet beloond voor zijn aankoop van 20 % in Japan Telecom. De telecomgroep kondigde aan dat ze voor 3 miljard pond nieuwe aandelen zal uitgeven om de overname te financieren. Het aandeel zakte na dat nieuws met 3,5 procent tot 199 pence.

Ook de banksector had het moeilijk. HSBC werd 2,8 procent goedkoper tot 877 pence. Crédit Lyonnais speelde 4,4 procent kwijt tot 41,59 euro als gevolg van een winstwaarschuwing.

In Frankfort speelde Deutsche Post 6,8 procent kwijt tot 17,92 euro. De postgroep maakte bekend dat de regering volgend jaar misschien nieuwe aandelen op de markt gaat brengen en daarmee haar controlebelang zal opgeven.

In eigen land was het grote nieuws de overname van de software-installateur Bureau van Dijk door de uitzendgroep Creyf's Interim. Bureau van Dijk werd, na een tijdelijke schorsing, liefst 38 % duurder tot 23,5 euro. Creyf's bewoog nauwelijks en sloot op 25,55 euro.

In de Bel-20 reageerde het aandeel van Delhaize positief op het nieuws dat er voor 400 miljoen euro eigen aandelen zullen worden ingekocht. Het aandeel werd 4,2 procent duurder tot 62,35 euro.

Bij de kleinere aandelen sloot de holding Floridienne met 4,2 procent winst op 74 euro. De topman van Surongo, een andere beursgenoteerde holding, verklaarde aan de Financieel-Economische Tijd interesse te hebben in een uitbreiding van het belang in Floridienne. De pralinemaker Neuhaus ten slotte steeg met 4,3 procent tot 45,95 euro.

In Amerika liepen de prestaties van ,,oude'' en ,,nieuwe'' economie uiteen. De Nasdaq Composite steeg voor de vierde opeenvolgende dag onder leiding van zwaargewichten als Cisco Systems en Oracle. Veel beleggers hopen dat de moeilijkste tijden voor de technologiebedrijven achter de rug zijn, sinds afgelopen vrijdag bleek dat de economische groei in de VS veel hoger lag dan verwacht.

De Dow Jones verloor wel bijna een procent terrein, vooral onder invloed van het olieaandeel Exxon Mobil.