Een diepe Atlantische depressie met kern (969 hPa) ten noorden van Schotland bepaalt het weerbeeld. Met een zuidwestelijke stroming wordt dan ook onstabiele, maar zachte lucht naar onze regionen gestuurd. Wat september betreft, is een record gebroken. Het is niemand ontgaan dat het om een natte maand ging en dat blijkt ook uit de cijfers. De pluviometers in Ukkel kregen 199,4 mm te verwerken, 0,6 mm meer dan het vorige record van september 1984.

Morgen gaan we nogmaals een winderige en grijze dag tegemoet. Storingen liggen gevaarlijk dichtbij en dompelen ons opnieuw onder in regen of buien. De oorzaak is een regenzone, die in een strakke zuidwestelijke stroming is beginnen golven. Het is dan ook betrokken en grijs met bijtijds regen. Geleidelijk aan gaat de regen over in enkele buien, waardoor de zon zich schuchter kan laten zien. De buien kunnen plaatselijk gepaard gaan met onweer. De wind komt op de voorgrond en vertolkt de hoofdrol. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind met windstoten tot 60 of 70 km/u. Positief is dat we op thermisch vlak net boven onze stand leven. Het kwik klimt, na een zachte nacht, naar een middagtemperatuur van 16 graden op de hoogste toppen van de Ardennen en tot plaatselijk 20 graden in Vlaanderen. Morgennacht begint het systeem nogmaals te golven. Vooral over het midden en oosten van het land valt van tijd tot tijd regen, terwijl het in het westen beperkt blijft tot een enkele bui. De wind neemt wat gas terug en is overwegend matig. Hierbij daalt het kwik, wegens de hoeveelheid bewolking, niet enthousiast en stagneert bij waarden rond 13 graden.

Vooruitzichten:

Dinsdag zijn we nog altijd niet verlost van de golvende regenzone. Vooral het oosten gaat nogmaals een regenachtige dag tegemoet. Voor een groot gedeelte van Vlaanderen is het weerbeeld iets gunstiger, maar vallen toch enkele buien. Donderdag lijkt de beste dag van de week te worden. Een zwakke hogedrukwig stabiliseert het weer en het blijft dan ook meestal droog met wolkenvelden. In de loop van de dag komt de zon steeds meer tevoorschijn. Het is aanhoudend zacht. Vrijdag zet de zachte trend door met af en toe een bui en een toenemende zuiden- tot zuidwestenwind tot krachtig aan zee. Maximaal halen we in de namiddag een graad of 13 in de Ardennen tot circa 18 graden in Vlaanderen.

www.meteoservices.be