KATHMANDU - Maoïstische rebellen in Nepal hebben vandaag ingestemd met het hervatten van vredesbesprekingen met de regering. De regering heeft voldaan aan twee van de drie eisen die de rebellen als voorwaarde hadden gesteld om weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.
De leider van de rebellen, Prachanda, heeft geen datum op de hervatting van de vredesbesprekingen geplakt. De regering dringt erop aan dat binnen de twee weken te doen.

De regering heeft gevangen rebellenleiders in vrijheid gesteld en de rebellen een lijst overhandigd met informatie over 36 vermiste rebellen. Aan de derde eis - het terugtrekken van het regeringsleger - kan de regering naar eigen zeggen niet voldoen omdat dat indruist tegen het landsbelang. Zij heeft wel de toezegging gedaan dat het leger de rebellen niet zal aanvallen.

Afgelopen januari kwamen de rebellen en de regering een wapenstilstand overeen. Die is echter veelvuldig geschonden.

De maoïsten in Nepal willen de constitutionele monarchie ten val brengen en een socialistische staat stichten. Hun gewelddadige strijd heeft tot nu toe aan ruim 7.000 mensen het leven gekost.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig