BERN - De Zwitserse economie heeft nauw samengewerkt met het Duitse nazi-regime. Dat heeft een commissie van historici naar aanleiding van nieuwe studies vandaag in Bern bekendgemaakt. De acht studies tonen aan hoe de Zwitserse industriëlen, de spoorwegen of de electriciteitsproducenten hebben bijgedragen tot de oorlogsinspanningen van de Asmogendheden (Duitsland en Italië).
De onafhankelijke expertencommissie die sinds 1997 aan het werk is, moet de houding van Zwitserland tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzoeken. Er verschenen ondertussen al twee intermediaire rapporten, één over het goud en één over de politiek tegenover de vluchtelingen.

De nieuwe studies tonen aan dat veel Zwitserse industriëlen hun traditioneel goede banden met Duitsland nog verbeterd hebben tijdens het nazi-regime. Ze zouden ook bijgedragen hebben tot de opleving van de Duitse economie en zodoende het nazi-regime hebben ondersteund.

Niet bezorgd

De directeurs van de Zwitserse ondernemingen waren niet echt bezorgd over het feit dat in hun Duitse filialen veel arbeiders verplicht tewerkgesteld werden. Die filialen werden door het regime verplicht hun joodse bedrijfsleiders te vervangen door ,,Ariërs''.

Jean-François Bergier, de voorzitter van de commissie, zegt dat het merendeel van de Zwitserse industriëlen niet uit ideologische overwegingen handelde, maar vooral bang was van wat er na de oorlog met hun zaken zou gebeuren.