BRUSSEL - Duizenden manifestanten hebben vanmiddag in Brussel deelgenomen aan een pro-Israëlische betoging. Het Europees Joods Congres had opgeroepen tot de ,,Europese solidariteitsbetoging met Israël en voor de vrede in het Midden-Oosten''. Er waren geen incidenten.
Volgens de politie trokken zowat 4.000 manifestanten van het Poelaertplein over de Kleine Ring naar het Luxemburgplein, waar de betoging werd ontbonden. De organisatoren hadden het over meer dan 10.000 deelnemers. Ze waren afkomstig uit verscheidene Europese landen als Frankrijk, België, Groot-Brittannië, Zwitserland om duidelijk te maken dat er geen tolerantie kan zijn tegenover antisemitisme.

De organisatoren verwijtten voorts de Europese Unie een onevenwichtige politiek te voeren in het Midden-Oosten door een pro-palestijnse standpunt in te nemen.

De start van de betoging was met een half uur uitgesteld, omdat een delegatie van de extremistische organisatie Betar zich vooraan de manifestatie had opgesteld. Het tiental manifestanten wilde er een spandoek ontrollen waarop het terrorisme gehekeld werd als ,,de enige Palestijnse cultuur'' en dat ,,Halt aan de Palestijnse mythe'' vermeldde. De politie en de organisatoren verplichtten hen zich terzijde te houden.

In de loop van de dag werden elf herrieschoppers opgepakt.