DAVOS-- De Joegoslavische president Vojislav Kostunica heeft de conferentie van de economische wereldelite in Davos, het World Economic Forum, vroegtijdig verlaten. Hij is vertrokken in verband met de toegenomen spanningen in het zuiden van Servië.
Kostunica zei erg bezorgd te zijn over het toenemende geweld in de regio. Hij waarschuwde dat er snel nieuwe gevechten kunnen uitbreken tussen Serviërs en etnische Albanezen. Zijn regering zal langs diplomatieke weg proberen de spanningen te verminderen. In een vraaggesprek met de BBC zei Kostunica dat ,,de dreiging onder controle is, maar dat kan veranderen. We zullen met alle middelen proberen te voorkomen dat het zover komt''.

De regio was de afgelopen week het toneel van de zwaarste incidenten in twee maanden. Vier Servische politiemannen werden gedood door vermeende Albanese guerillastrijders. Zaterdag stierf een Joegoslavische soldaat na een overval door Albanezen.

Joegoslavië wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich buigt over de acties van de Albanese strijders, die vanuit Kosovo opereren. De regering wil snelle maatregelen om te verhinderen dat Albanese terroristen infiltreren in de bufferzone, waar de Servische veiligheidstroepen zich niet mogen vertonen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig