BRUSSEL - Het afgelopen jaar gingen er in ons land meer dan 25.000 jobs verloren door faillissementen. Dat is een recordaantal. Er werden dit jaar 7.085 bedrijven failliet verklaard, een stijging met 3 procent tegenover vorig jaar. De cijfers komen van het onderzoeksbureau Graydon.
Het einde van Sabena was verantwoordelijk voor het grootste banenverlies, er gingen 7.845 jobs verloren. Dan volgen het faillissement bij het vleesverwerkend bedrijf Barras (611 banen), het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (401 banen), luchtvaartmaatschappij City Bird (379 banen) en textielbedrijf Gevaco Textiles (207 banen).

De toename van het aantal faillissementen valt vooral te noteren in de laatste helft van het jaar. In december 2001 gingen er 597 bedrijven failliet. Dat zijn 93 bedrijven of 18 procent meer dan in december vorig jaar. De recordmaand was oktober: 766 faillissementen.

Analisten verwachten voor volgend jaar een verdere stijging van het aantal faillissementen, vooral door het gebrek aan vertrouwen van de consument en de investeerder.