ANKARA - De nieuwe Turkse regering, volledig samengesteld uit leden van de islamitische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling, heeft vandaag het vertrouwen van het parlement gekregen. De weg ligt nu open voor hervormingen die Turkije moeten leiden naar het lidmaatschap van de Europese Unie en herstel van de in crisis verkerende economie.

Het kabinet van premier Gül is de eerste meerderheidsregering in Turkije in meer dan tien jaar. Vanwege de overweldigende meerderheid die de regeringspartij heeft in het parlement, 363 zetels, was de vertrouwensstemming niet meer dan een formaliteit: van de 550 parlementsleden stemden er 346 voor en 170 tegen. De 34 overige parlementsleden waren afwezig.

De nieuwe regering beloofde om met steun van het Internationaal Monetair Fonds, dat een lening van 16 miljard euro verstrekt, een economisch hervormingsplan uit te voeren en de hoge werkloosheid te bestrijden. De regering benadrukte ook nogmaals dat er werk gemaakt zal worden van slechte reputatie op het gebied van de mensenrechten.