BRUSSEL - De Kamer keurt morgen een wetsontwerp goed dat de definitieve omschakeling van de Belgische frank naar de euro regelt. Het bepaalt onder meer dat de frank vanaf 1 maart volgend jaar geen wettelijk betaalmiddel meer is. Dat gebeurt op dezelfde dag dat in de Koninklijke Munt de laatste Belgische franken werden geslagen.

Het ontwerp voert een aantal dingen in die evident lijken, maar die uiteraard wettelijk moeten worden geregeld. Aangezien de euro pas vanaf 1 januari volgend jaar ingevoerd wordt, mogen euro's voordien niet als betaalmiddel worden gebruikt. Anderzijds dient de Belgische frank vanaf 1 maart 2002 enkel nog als verzamelobject. Belgische munten en biljetten moeten kosteloos ingewisseld kunnen worden. Euromunten dienen onbeperkt aanvaard te worden.

Naast deze concrete initiatieven rond de invoering van de euro, nam de regering ook nog een aantal maatregelen die de consument moeten beschermen. Om te leren rekenen in euro schaft het ontwerp vanaf begin volgend jaar de prijsaanduiding in Belgische frank af. Over deze regeringsbeslissing uitte minister van economische zaken Charles Picqué onlangs nog zijn ongenoegen. Het PS-regeringslid wou dat prijzen tot eind februari zowel in euro als in frank zouden worden aangeduid.

Tot eind dit jaar moeten alle prijzen nog in Belgische frank worden aangeduid. De wettekst geeft de regering de machtiging om op te treden tegen inbreuken op deze regel.

Aangezien het samenvallen van de solden met de invoering van de euro voor de nodige problemen zou kunnen zorgen, worden de wintersolden eenmalig verschoven. In plaats van in het begin van het jaar vinden die nu plaats van 19 januari tot 16 februari 2002.

Tot slot schaft het ontwerp de mogelijkheid af om beurstaksen te betalen via plakzegels. Vanaf volgend jaar moet dat via een overschrijving gebeuren.

Morgen zet de plenaire Kamer het licht op groen voor het ontwerp. .

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in