TORONTO/PEKING/TAIPEI - In de Canadese stad Toronto moeten nog eens 1.200 mensen tot volgende week vrijdag in quarantaine als gevolg van een nieuwe uitbarsting van sars. De grootste stad van Canada is opnieuw op de sars-lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geplaatst en vreest nieuwe economische tegenslagen.
In de Chinese hoofdstad Peking herstelt het openbare leven langzaam van de gevolgen van sars. Het aantal verkeersongelukken is met 17 procent gestegen, nu automobilisten zich voor het eerst in weken weer op straat begeven. Een aantal vliegmaatschappijen heeft belangrijke vluchten van en naar de hoofdstad hervat.

Toch worden er nog maatregelen getroffen. Het stadsbestuur sloot 115 slaapzalen en restaurants die gebouwd zijn in oude schuilkelders. Die ruimtes worden vaak verhuurd aan arbeiders uit andere delen van China. Peking vreest dat zij de ziekte meenemen naar andere streken.

De WHO maakte bekend dat antilichamen zijn gevonden bij personeel van een markt van exotische dieren. Dat kan erop wijzen dat de ziekte van dieren op mensen is overgedragen. Vorige week werd het virus dat sars veroorzaakt, aangetroffen in civetkatten, wasbeerhonden en dassen die op de markt verhandeld werden.

In de provincie Guangdong, waar de epidemie ontstond, is handel in wild inmiddels verboden. Op een aantal markten zijn fazanten, vossen en allerlei andere dieren, van kraanvogels tot slangen, in beslag genomen om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt door het eten van besmette dieren. Restaurants die wild op het menu hebben worden geïnspecteerd en kwekerijen moeten tijdelijk sluiten.