BRUSSEL - Na drie jaar afwezigheid worden dit jaar opnieuw de scenarioprijzen van de Vereniging Vlaamse Toneel- & Scenarioschrijvers (VVTS) uitgereikt. De prijzen bekronen een Vlaamse scenarist waarvan een scenario op televisie of in de bioscoop te zien was. Op de shortlist prijken negen programma's van de VRT, vijf van VTM en één van VT4.

De VVTS is een onafhankelijke beroepsvereniging die de belangen verdedigt van Vlaamse professionele scenario- en toneelschrijvers. Na een onderbreking van drie jaar worden in 2002 opnieuw de scenarioprijzen uitgereikt.

Drie jaar geleden ging de prijs nog naar Guido Van Meir voor het scenario van de Canvasreeks ,,Terug naar Oosterdonk''. De prijs werd nadien afgeschaft omdat de hoofdsponsor, de toenmalige ASLK, afhaakte.

De scenarioprijzen werden dit jaar weer in het leven geroepen en omgedoopt tot ,,Schippers'', naar de legendarisch tv-reeks ,,Schipper naast Mathilde''. De Schippers bekronen een Vlaamse schrijver, schrijfster of schrijfteam waarvan een scenario tussen 1 september 1999 en 30 juni 2002 op antenne ging bij een Vlaamse televisiezender. Ook wordt het scenario van een Vlaamse film in de bloemetjes gezet.

Genomineerden

  • In de categorie 'Kinder- en Jongerenfictie voor TV' werden ,,De Grote Boze Wolf'', ,,W817'' (beide Ketnet) en ,,Schuifaf'' (VTM) geselecteerd.
  • Voor de Schippers voor 'TV-humor' werden ,,Chris & Co'' (VT4), ,,Het Peulengaleis'' en ,,In de Gloria'' (beide Canvas) genomineerd.
  • ,,FC De Kampioenen'' (TV1), ,,Lili & Marleen'' en ,,Raf & Ronny'' (beide VTM) zijn de genomineerden in de categorie 'TV-sitcom'.
  • In de categorie 'Soap en Familiedrama' dingen ,,Familie'', ,,Wittekerke'' (beide VTM) en ,,Thuis'' (TV1) naar een scenarioprijs.
  • Voorts zijn ,,Flikken'', ,,Recht op Recht'' en ,,Stille Waters'' (alledrie TV1) genomineerd voor een prijs in de categorie 'TV-drama'.
  • Voor 'Speelfilm' werden ,,Iedereen Beroemd'', ,,Lijmen/Het Been'' en ,,Pauline & Paulette'' geselecteerd.
  • Tot slot wordt er ook nog een Schipper uitgereikt voor een uitmuntende carrière.
  • De prijzen bestaan uit een kunstwerk van Maryse Kuypers en worden uitgereikt op maandagavond 21 oktober.