DILI -- De Oost-Timorese leiders Xanana Gusmao en Jose Ramos-Horta hebben vandaag op het congres van hun onafhankelijkheidsbeweging CNRT grote verwarring veroorzaakt. Nadat zij hadden meegedeeld dat zij wilden aftreden als voorzitter en vice-voorzitter, kwamen zij later op de dag terug op hun besluit.
De onverwachte aankondiging van Gusmao dat hij geen voorzitter meer wilde zijn, veroorzaakte enorme opwinding onder de congresgangers. Die lieten weten dat zij geen genoegen wilden nemen met zijn besluit. Zij willen dat hij en Nobelprijswinnaar Ramos-Horta in ieder geval aan het roer van de CNRT blijven tot het land onafhankelijk is. Hun aftreden zou enorme verwarring onder de bevolking veroorzaken en de eenheid in het land verstoren.

Daarop liet vice-voorzitter Ramos-Horta weten dat hij zich neerlegde bij de wens van het congres. "Ik blijf aan. Dat is kennelijk wat zij willen". Hij zei dat Gusmao ook op zijn post zou blijven.

Beiden vonden het tijd om de leiding van de partij over te dragen aan nieuwe mensen. Velen maakten daaruit op dat Gusmao zich niet verkiesbaar wil stellen voor de presidentsverkiezingen, die waarschijnlijk volgend jaar augustus worden gehouden. Hij had al eerder gezegd dat hij het presidentschap niet beoogde, maar velen gingen er vanuit dat hij uiteindelijk wel het eerste staatshoofd van een onafhankelijk Oost-Timor zou worden.

Gusmao trad zondag wel, zoals hij al eerder had aangekondigd, af als commandant van de Falintil, de paramilitaire pro-onafhankelijksgroep die hij ongeveer negentien jaar heeft geleid. Waarnemers beschouwen deze stap als een symbolische manoeuvre die is bedoeld om Gusmao's geloofwaardigheid als burger-politicus te vergroten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig