MENEN -- Het tegelbedrijf Agma-Novobloc uit Lauwe bij Menen zal tegen het einde van dit jaar zijn deuren sluiten. Dat heeft het Zwitserse moederbedrijf Holcim aan de vakbondsdelegatie laten weten. In het bedrijf werken nog 29 personeelsleden.
Volgens Ivan Himpe van het ACV ligt de dalende conjunctuur in de sector aan de basis van de beslissing van Holcim. Het bedrijf in Lauwe produceert vooral tegels voor buitenvloeren en in die sector is de concurrentie met natuursteen zeer groot. Om rendabel te zijn, zou er moeten geïnvesteerd worden in een moderner machinepark, maar dat ziet Holcim niet meer zitten.

Voor het bedrijf Vandenbroucke uit Harelbeke, dat ook deel uitmaakt van de Zwitserse groep, zou de beslissing voorlopig geen gevolgen hebben, al vrezen de vakbonden dat ook daar binnenkort slecht nieuws zal te horen zijn. Op 9 september starten de onderhandelingen tussen vakbonden en directie.

De activiteiten van Holcim in Frankrijk en de Benelux zijn gegroepeerd in Holcim France Benelux, een dochter van Holcim Zwitserland. Holcim France Benelux heeft ongeveer 3.590 werknemers in 80 bedrijven.