PORTO/ZEIST - Dick Advocaat keert dan toch terug als bondscoach van het Nederlandse elftal. De Nederlandse voetbalbond KNVB zal de Hagenaar vrijdag in Zeist voorstellen als opvolger van Louis van Gaal. Betrouwbare bronnen hebben dit donderdag aan het Nederlandse persagentschap ANP bevestigd.
Waarschijnlijk wordt Wim van Hanegem als rechterhand van Advocaat toegevoegd aan de technische staf van Oranje. De oud-international wordt een soort van veldtrainer onder Advocaat. Van Hanegem heeft momenteel geen club, Advocaat is technisch directeur bij het Schotse Glasgow Rangers.

De directeur Betaald Voetbal van de KNVB, Henk Kesler, besloot donderdag op het laatste moment niet af te reizen naar Porto, waar hij vrijdag de loting voor de kwalificatieronde van het Europees kampioenschap zou bijwonen. ,,Wegens dringende lopende zaken blijft hij in Nederland'', luidde de officiële verklaring.

De KNVB weigert voorlopig elk commentaar. Dat heeft de bond de laatste maanden steeds gedaan als het over deze vacature ging. Ook berichten dat Ruud Krol ad-interim coach zou worden bij een interland begin februari, wilde de bond niet bevestigen.

Advocaat gaf twee weken geleden toe dat hij inderdaad door de KNVB benaderd was, maar hij zie dat hij het aanbod had afgeslagen. Kort daarvoor had hij zijn functie van trainer bij Glasgow Rangers ingeruild voor die van technisch directeur. De voorzitter van de club wilde hem vervolgens ook niet laten gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in