JERUZALEM/BEIROET - Israël en Hezbollah zijn het in principe eens geworden over een gevangenenruil. Israël zou 400 gevangenen, onder wie Fatah-leider Marwan Barghouti, vrijlaten als de Hezbollah een Israëlische zakenman vrijlaat en de lichamen van drie vermoorde Israëlische soldaten vrijgeeft. Dat heeft een Palestijnse woordvoerder bekendgemaakt. De Israëlische regering weigerde commentaar, maar liet vorige week al doorschemeren dat het een uitwisseling met de Hezbollah niet langer uitsluit.
Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah zegt in een interview met de Libanese krant As-Safir op korte termijn een ,,veelomvattende oplossing'' te verwachten. De Hezbollah zou de Israëlische zakenman Elhanan Tannenbaum vrijlaten en de lichamen van drie Israëlische militairen vrijgeven die in 2000 door guerrillastrijders zijn ontvoerd. De Hezbollah zou verder hebben beloofd een onderzoek te voeren naar Ron Arad, een Israëlische luchtmachtnavigator die jaren geleden door Hezbollah zou zijn verkocht aan Iraanse revolutionaire gardisten in Libanon.

Israël zou ook twee Libanese guerrillaleiders, Abdel Karim Obeid en Mustafa Dirani, vrijlaten. Obeid en Dirani werden eind jaren '80 en begin jaren '90 ontvoerd om de vrijlating te bewerkstelligen van Arad, wiens toestel in 1986 boven Libanon werd neergeschoten. De overeenkomst zou tot stand zijn gekomen dankzij de Duitse inlichtingendienst, die al vijf jaar tussen Israël en de Hezbollah bemiddelt.

Barghouti is de Fatah-leider op de Westelijke Jordaanoever. Hij staat in Israël terecht wegens betrokkenheid bij aanslagen die 26 Israëliërs het leven kostten. Zijn populariteit is na ruim een jaar gevangenschap aanzienlijk gestegen en hij wordt steeds meer gezien als een mogelijke opvolger van de Palestijnse leider Yasser Arafat.