SYDNEY -- De verdeling van de eerste medailles bij het atletiek is direct op een drama uitgelopen. De Mexicaanse winnaar van het goud op de 20 kilometer snelwandelen, Bernardo Segura, werd vandaag gediskwalificeerd. Daardoor schoof de Pool Robert Korzeniowski op naar de eerste plaats.
De Mexicaan Noe Hernadez kreeg zilver en de Rus Vladimir Andrejev het brons. Korzeniowski finishte een seconde na Segura, maar wegens onregelmatig wandelen in de laatste meters werd de Mexicaan gediskwalificeerd. Diskwalificatie bij snelwandelen op grote toernooien is geen onbekend fenomeen, maar het duurde dit keer wel erg lang voordat het officieel bekend werd.

De Pool was sprakeloos toen hem duidelijk werd dat hij de gouden medaille had gewonnen. "Ik kan niet vertellen wat ik voel", aldus de 32-jarige Korzeniowski. Op de Spelen in Atlanta vier jaar geleden werd hij eerste op het onderdeel 50 kilometer snelwandelen. Volgende week zal hij deze olympische titel proberen te verdedigen.

"Ik ben een kampioen zonder medaille en zonder kroon", zei Segura na afloop. "Wat me het meeste raakt is de manier waarop ik ben gediskwalificeerd. Het is vreemd dat het zolang duurde voordat die beslissing viel. Ik weet nog niet of ik doorga met de sport", aldus de bronzen medaillewinnaar van vier jaar geleden in Atlanta.