LONDEN - British Airways heeft in het eind maart afgesloten boekjaar winst gemaakt. De Britse luchtvaartmaatschappij kwam uit op een positief resultaat (na belastingen) van 150 miljoen pond sterling (9,7 miljard frank/241 miljoen euro).

Het voorgaande jaar had een minieme winst opgeleverd van 5 miljoen pond, maar daar zat wel een buitengewoon resultaat van 259 miljoen pond in verwerkt. Wordt dat resultaat eruitgehaald, dan was er sprake van het eerste verlies sinds het concern in 1987 werd geprivatiseerd.

Bij het bedrijfsresultaat was er sprake van een verviervoudiging tot 380 miljoen pond (24,7 miljard frank/612 miljoen euro). Dit bedrag zit aan de bovenkant van de verwachtingen die analisten eerder hadden uitgesproken. De omzet van BA nam toe van 8,94 miljard tot 9,28 miljard pond (603,2 miljard frank/15 miljard euro). De opbrengst per passagierkilometer steeg met 7,7 procent, het hoogste percentage sinds de privatisering.

In het boekjaar 1999-2000 werd BA geplaagd door overcapaciteit, concurrentie van goedkoop vliegende maatschappijen en hoge brandstofkosten. De onderneming verkleinde daarop haar vluchtcapaciteit en dat heeft vruchten afgeworpen. Ook de nieuwe Club World-klasse, waarin de passagier een bed ter beschikking heeft, blijkt aan te slaan.

BA noemde de resultaten van het afgelopen boekjaar bemoedigend. Wel heeft de maatschappij zich voorbereid op een vermindering van de economische groei over de hele wereld. Bovendien heeft de uitbraak van mond- en klauwzeer op de korte termijn een negatief effect op de inkomsten.

De luchtvaartmaatschappij zegt op het punt te staan de verkoop van Go, haar goedkoop vliegende dochteronderneming, af te ronden.