ICHTEGEM - Wielrenner Johan Museeuw wil volgend jaar opnieuw zijn plaats bij de top innemen. Dat heeft hij vandaag op een persconferentie gezegd. Museeuw heeft na zijn tragisch ongeval op zondag 13 augustus ondertussen een lange weg afgelegd.
Museeuw rijdt dit jaar geen wedstrijden meer. Maar hij zal het volgende seizoen op dezelfde manier voorbereiden als de voorbije jaren.

Museeuw werd op 13 augustus gegrepen door een wagen, toen hij met de motorfiets een uitstapje maakte.

Museeuw werd met diverse breuken en een schedeltrauma opgenomen in het Universitaire Ziekenhuis in Gent. Daar traden complicaties op. Even werd er voor zijn leven gevreesd. Dertien dagen na het ongeval werd hij ontslagen en kon zijn revalidatie beginnen.

Kinesist Lieven Maesschalck ziet Museeuw in november de training hervatten : "De komende vier weken gaan we vooral op kracht werken om de spiermassa in de benen van Museeuw terug op peil te brengen", aldus Maesschalck. "Binnen veertien dagen wordt wellicht de pin in de linkerschouder van Johan weggenomen. Ondanks het feit dat die hem thans serieus hinder oplevert en dat hij pijn heeft in die schouder. We werken zes op zeven dagen, maar we zitten op schema. De bedoeling is om Johan zo snel mogelijk weer op de weg te laten rijden. Volgens mij moet dat al mogelijk kunnen zijn in november".

Volgens dokter Toon Cruyt ligt de emotionele fase van Museeuw achter de rug. "Het is logisch dat iemand die dergelijk ongeval meemaakt een emotionele fase doormoet", aldus Cruyt. "Johan besefte een hele periode niet de ernst van zijn verwondingen. Hij wist zelfs niet wat hem in eerste instantie overkomen was. Johan wou zelf nog de Olympische Spelen meenemen. Maar de periode van ontkenning die patiënten na die fase meemaken, is ondertussen bijna volledig voorbij. Daarom ook dat hij nu de pers verzamelde, om zijn relaas te doen over de voorbije periode en hen uit te leggen wat er hem nog allemaal te doen staat".

Manager Patrick Lefevre had ook lof voor de fans van Museeuw. "Elke dag stroomt er een pak brieven binnen met bemoedigende woorden voor Johan", aldus Lefevere. "Het is een teken dat Johan dus zeker en vast nog niet vergeten is bij de wielerfans. Die brieven en e-mails steken hem echt een hart onder de riem. Vandaag nog kwam er een pak berichtjes binnen. Ik denk dat Johan thuis nog een heel karton brieven heeft staan. Of hij die allemaal zal kunnen beantwoorden is maar de vraag, maar dat de mensen zo met hem meeleven is echt fantastisch", aldus Lefevere.