BRUSSEL - Stef Wauters, ankerman van Het Journaal van de VRT, verlaat de Reyerslaan en wordt hoofdredacteur van het VTM-nieuws. Dat meldt de VRT.
De 36-jarige Wauters moest naar eigen zeggen niet lang nadenken@ toen hij vanuit Vilvoorde de vraag kreeg ,,om mee te schrijven aan een heel nieuw verhaal op de VTM-nieuwsdienst''. Wauters kan alvast een pak nuttige bagage voorleggen, want hij was van dichtbij betrokken bij de vernieuwingsoperatie van de nieuwsuitzendingen op TV1 en Canvas. ,,Bij VTM krijg ik de kans om opnieuw in zo'n creatief project te stappen'', aldus Wauters, die zegt de VRT ,,zeker niet'' uit onvrede te verlaten.

Bij de openbare omroep laat het vertrek van 'populaire' Stef een wrange nasmaak na. In een mededeling stelt de VRT dat de directie zijn overstap ,,betreurt'' en ,,ontgoocheld'' is over zijn beslissing. ,,Het is zeker geen fijn nieuws, we hadden hem graag hier gehouden'', aldus woordvoerster Diane Waumans van de VRT-Televisie. ,,Het huis is totaal verrast.''

Waumans wijst er voorts op dat het de eerste keer is in de Vlaamse mediageschiedenis dat de commerciële omroep een nieuwsanker bij de VRT weghaalt. ,,Net wanneer er sprake is van een dooi tussen de twee huizen, zoals met het uitwisselen van schermmedewerkers, komen ze langs de achterdeur hier iemand weghalen'', luidt het.

Hoe het zit met de opvolging van Wauters bij het nieuws en bij Koppen, dat hij normaal gezien vanaf september zou gaan presenteren, staat nog niet vast. ,,Voor Koppen moet er snel een oplossing komen, maar daarvoor liggen al mogelijkheden op tafel. Voor Het Journaal is het probleem minder acuut. We hebben immers een volledige ploeg ankers klaarstaan'', aldus nog Waumans.
Biografie Wauters

Stef Wauters begon zijn loopbaan op de sportredactie van de VRT in 1993. Zijn debuut op het scherm volgde een jaar later, als sportjournalist tijdens de ochtendjournaals over de Wereldbeker voetbal in de Verenigde Staten.

In 1995 verliet Wauters de openbare omroep en ging hij werken bij het sportkanaal Supersport van betaalzender FilmNet. Na het opdoeken van Supersport, twee jaar later, keerde hij terug naar de Reyerslaan, ditmaal als journalist op de tv-nieuwsredactie.

In 1999 presenteerde Wauters voor het eerst Het Journaal, als vervanger van Dirk Sterckx. Na de vorig jaar doorgevoerde vernieuwing van de nieuwsuitzending groeide hij uit tot een van de ankers van Het Journaal. Recent nog werd aangekondigd dat hij vanaf september het actua-magazine Koppen zou presenteren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in