BERLIJN - De Duitse kandidaat-bondskanselier Edmund Stoiber is teruggekomen op zijn uitspraak dat hij de Verenigde Staten zou beletten de militaire bases in Duitsland te gebruiken als ze Irak zouden aanvallen zonder toestemming van de Verenige Naties. ,,Dat was een misverstand'', zegt Stoibers media-adviseur Michael Spreng op de website van het Duitse weekblad Der Spiegel.

Spreng zei dat Duitsland de VS het gebruik van zijn bases niet eens kan ontzeggen, wegens het akkoord met de Navo over stationering van troepen uit 1954. De Verenigde Staten hebben tienduizenden militairen en belangrijke luchtmachtbases in Duitsland.

In een interview met RTL-TV was Stoiber donderdag gevraagd of hij als bondskanselier Washington zou toestaan de bases en het luchtruim te gebruiken voor een aanval op Bagdad op eigen houtje. Stoiber zei toen: ,,beslist nooit als de Amerikanen het alleen doen''.

De huidige bondskanselier Gerhard Schröder heeft altijd geweigerd te zeggen of hij zou proberen de VS het gebruik van de Duitse bases te beletten. Zijn woordvoerder, Uwe-Karsten Heye, zei alleen: ,,Daarover beslist de kanselier als het zover is''. Schröder, de grootste Europese tegenstander van een oorlog tegen Irak, heeft wel gezworen daar geen troepen voor te leveren.

De sociaal-democratische (SPD) kanselier heeft in peilingen voor de verkiezingen van zondag een kleine voorsprong op de christen-democratische alliantie (CDU/CSU) van Stoiber.