GENUA -- De dood van een jonge demonstrant heeft verslagenheid veroorzaakt op de G7/G8-top in Genua. Het nieuws raakte bekend op het moment dat Commissievoorzitter Romano Prodi en premier Guy Verhofstadt (VLD) een gemeenschappelijke persconferentie hielden.
Prodi veroordeelde het geweld en formuleerde de vraag of de modaliteiten van zulke topontmoetingen niet aan herziening toe zijn. ,,Misschien moeten we terug naar de soberheid van vroeger. Een ding staat voor mij echter vast: directe contacten tussen regeringsleiders zijn absoluut noodzakelijk', zo stelde de Commissievoorzitter.

Verhofstadt vroeg zich af waartegen de manifestanten protesteren. ,,De vorige uren hebben we ons vooral gebogen over de manier waarop we iets tegen de armoede en de onrechtvaardigheid kunnen doen. Als de betogers het daar niet mee eens zijn, moeten ze het zeggen.' Verhofstadt die een duidelijk onderscheid tussen de ,,casseurs' -- ,,die hebben geen politieke opinie' -- en de andere betogers maakte, had weinig begrip voor het protest. Hij suggereerde ook dat de grote mediabelangstelling wel eens de belangrijkste motivatie van de manifestanten zou kunnen zijn.

In de vooravond werd alleszins duidelijk dat Genua goed op weg is om een tweede Göteborg, zoniet erger, te worden. De dood van de jonge manifestant zorgde ervoor dat de temperatuur op straat onmiddellijk de hoogte inging. De betogers gooiden met allerlei projectielen naar de politie en zochten steeds nadrukkelijker de confrontatie op. Op meer dan één plaats werden auto's in brand gestoken. Van hun kant bleken de ordehandhavers zelf uiterst nerveus en bij momenten reageerden ze paniekerig.

De volgende uren wordt het bang afwachten in Genua. De kans is groot dat herriestokers vannacht een kat- en muisspel met de politie beginnen en zo de sfeer verder proberen te vergiftigen. Morgen is immers de grote anti-globalisatie betoging gepland. Nu er een dode is gevallen, dreigt het protest bijzonder grimmig te worden.

Vrijdagavond was het voor iedereen duidelijk dat de Genua-top volledig door het geweld overschaduwd zal worden. Bij de talrijk opgekomen pers -- 4.000 journalisten zijn geaccrediteerd -- was de belangstelling voor de gespreksthema's van de top bijzonder gering. In de perszaal leek het er soms op dat Genua ergens in het Vietnam van de jaren 60 lag. Voortdurend werden de gesprekken in de perszaal door overvliegende legerhelikopters verstoord.

Verhofstadt toonde zich wel bijzonder tevreden omdat er heel expliciet over Afrika was gesproken. ,,We zijn het er over eens, aldus de premier, dat de G8 zich volop voor dat continent moet engageren. Het is absoluut noodzakelijk dat er een globaal en intens actieplan voor Afrika wordt opgezet.' Verhofstadt kondigde ook aan dat Afrika het belangrijkste agendapunt van de volgende G7/G8-top wordt. Die gaat in juli 2002 in Canada door.