MILAAN - Honderdduizenden mensen hebben zaterdag overal ter wereld betoogd tegen een militair ingrijpen in Irak. Ze deden dat op de vooravond van een Spaans-Brits-Amerikaanse top op de Azoren, die beschouwd wordt als de laatste kans om oorlog via diplomatieke weg te vermijden.

In de Noord-Italiaanse stad Milaan kwamen vele honderdduizenden mensen op straat. Volgens de politie waren het er 400.000, volgens de organisatoren 700.000. In Spanje waren er in de loop van de dag betogingen in alle provinciehoofdsteden, met in totaal tussen de 150.000 en de 300.000 deelnemers. Later op de avond zijn er nog grote betogingen voorzien in Madrid en Barcelona. In Frankrijk verzamelden tussen de 60.000 en de 80.000 mensen in Parijs. In Marseille kwamen 4.500 tot 10.000 mensen op straat.

In Iskenderun, een havenstad in het zuid-oosten van Turkije, betoogden ongeveer 5.000 personen. De stad zal worden gebruikt door de VS om oorlogsmateriaal te lossen voor een interventie in Irak. De Turken droegen borden mee met de slogans ,,Amerikanen ga naar huis'' en ,,Neen aan de oorlog''.

Er werden ook veel betogingen georganiseerd in de buurt van Amerikaanse ambassades. In Kopenhagen manifesteerden 5.000 personen. Ook in andere Deense steden werd betoogd. In Nicosia, op Cyprus, betoogden ongeveer 2.000 Grieks-Cyprioten voor de Amerikaanse diplomatieke post.

Er werd ook gemanifesteerd in Moskou, en in de buurt van Amerikaanse legerbasissen in het zuiden van Spanje. Zo'n 1.400 Duitsers hielden een sit-in aan de Amerikaanse luchtmachtbasis op de luchthaven van Frankfurt.

Verder werden er ook betogingen gehouden in Australië, Japan, India, Vietnam, Jemen, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, Libanon, Egypte, en Irak.