BRUSSEL - De Vlaamse kranten verhogen na de terreurdaden in de Verenigde Staten hun oplages aanzienlijk. De kranten van de VUM-groep pakken zelfs uit met een extra editie.
Bij de VUM-groep werd de oplage van De Standaard met 30 á 40 procent verhoogd. Van Het Nieuwsblad/De Gentenaar en Het Volk werden er respectievelijk 25 en 20 procent meer edities gedrukt. Van De Standaard werden er aanvankelijk 100.000 exemplaren op de markt gebracht en de 20.000 reserve-edities zijn woensdag al verdeeld, aldus Jaki Louage, directeur krantenuitgever van de VUM. Vanmiddag verschijnt er een extra editie van De Standaard en Het Nieuwsblad/De Gentenaar.

Van Het Laatste Nieuws rolden er ettelijke tienduizenden exemplaren meer van de persen. De oplage van de krant ligt woensdag ver boven de 300.000, normaal zijn dat er zo'n 280.000, zegt commercieel directeur Tom Verstraeten.

De oplage van De Morgen werd verhoogd tot 90.000 exemplaren. De normale oplage van de krant ligt op 68.000, aldus algemeen directeur Koen Clement.

Ook de oplagen van Het Belang Van Limburg (HBVL) en Gazet Van Antwerpen (GVA) gingen aanzienlijk de hoogte in. Binnen de provincie Limburg werden er zo'n 10.000 extra kranten van HBVL verspreid, een stijging van zo'n 30 procent. In de provincie Antwerpen en het Waasland steeg de verspreiding van de GVA met 25 procent. De oplage van de Antwerpse krant situeert zich boven de 150.000 exemplaren.

De 160.000 exemplaren van de gratis ochtendkrant Metro waren vanmorgen sneller dan normaal uitgeput.

Over de effectieve verkoop van de Vlaamse kranten zijn nog cijfers voorhanden. Wel voorzien de meeste uitgevers ook de komende dagen nog hogere oplages, ,,afhankelijk van de nieuwe gebeurtenissen''.