GRONINGEN - De ziener en voorspeller Nostradamus voorzag vijf eeuwen geleden dat er ,,in een jaar rond de eeuwwisseling een periode van grote angst zal aanbreken''. De voorspeller stelt dat in de zevende maand van het jaar 1999 een ,,grote heerser van angst op zal staan in het land van de Mongolen en dat Mars, de god van de oorlog, onder zijn gezag hoogtij zal vieren''.

Nostradamus dacht vanuit de Juliaanse kalender. Naar de rond 1600 ingevoerde Gregoriaanse kalender vertaald, is de zevende maand september. Ook het verschil van twee jaar kan hierdoor worden verklaard.

Het rijk van de Mongolen strekte zich in de tijd van de ziener uit van Azië tot in het huidige Midden-Oosten. Volgens sommigen zouden andere teksten van de ziener vrij geïnterpreteerd duiden op een nucleaire oorlog in die regio.

Aanhangers van de middeleeuwse profeet interpreteren de periode waar Nostradamus in deze teksten over spreekt veelal als de Derde Wereldoorlog. In een eerder gedane voorspelling kondigt de ziener rond het jaar 2000 een chaos aan die eerdere wereldrampen kinderspel doen lijken. Velen brachten deze teksten eerder in verband met de aangekondigde problemen rond de millenniumbug.

Nostradamus deed zijn roemruchte voorspellingen in elf boeken. Eerder voorspelde de ziener al met beangstigende precisie de twee wereldoorlogen, de conflicten tussen oost en west in de tweede helft van de 20ste eeuw, de burgeroorlog in Noord-Ierland en een groot aantal natuurverschijnselen.