BRUSSEL - Het exact aantal slachtoffers van de aanslagen van dinsdag op het World Trade Centre in New York, zal nooit precies gekend zijn. Dat verklaarde urgentiearts Luc Beaucourt van het UZ in Antwerpen. Volgens hem zullen de hulpdiensten zelfs binnen enkele maanden nog lijken tussen het puin aantreffen.

Tot wanneer er nog slachtoffers van onder het puin zullen worden gered, is volgens Beaucourt geen uitgemaakte zaak. ,,Ik geloof dat er nog mensen levend geklemd zitten onder het puin en de eerste dagen zullen worden gered. Normaal gezien kan dat nog een week duren''.

,,De uitzonderingen bevestigen echter altijd de regel'', aldus de arts. Zo werden bijvoorbeeld bij aardbevingen in het verleden weken na de ramp nog mensen levend teruggevonden. ,,Er zijn verschillende factoren die daarbij een rol spelen, zoals bijvoorbeeld de warmte, de vochtigheid van de omgeving en het optreden van infecties'', aldus nog Luc Beaucourt.

Over hoe de hulpverlening zal verlopen, tast Beaucourt in het duister. ,,Het is werken in een complete chaos. Er is nog nooit een ramp van dergelijke omvang ergens gebeurd en bovendien is zoiets niet te voorspellen'', weet Beaucourt. ,,Mogelijk waren er 50.000 mensen op de plaats aanwezig op het ogenblik van de aanslagen. Wanneer daar dan vliegtuigen met brandstof aan boord invliegen, is die plaats vergelijkbaar met een massa-crematorium''.

Door de omvang van de ramp zal men waarschijnlijk nog maanden bezig zijn met het ruimen van het puin, en dan nog op lichamen stoten, aldus de arts. De identificatie van de lichamen zal allerminst van een leien dakje lopen, voorspelt Beaucourt. ,,Op basis van aanduidingen die men vindt op het lichaam of in de buurt ervan, zal men zeker een aantal lichamen kunnen identificeren. Hier gaat het echter over tienduizenden slachtoffers. Die zal men nooit allemaal kunnen identificeren'', weet de arts.

Of er Belgische teams zullen meewerken aan de hulpverlening op de plaats van de feiten, valt voorlopig nog af te wachten. Momenteel is het Amerikaans luchtruim nog verboden gebied en het zal waarschijnlijk nog een tijdje duren vooraleer men ter plaatse zelf een klaardere kijk op de toestand zal krijgen.