BERLIJN -- De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder gaat niet naar Italië op vakantie, maar blijft thuis in Hannover. Dat maakte zijn woordvoerder bekend. Schröder annuleerde zijn vakantie na laatdunkende uitspraken van de Italiaanse staatssecretaris voor Toerisme Stefano Stefani over Duitse toeristen in Italië.
Een ontspannen vakantie in Italië acht Schröder dit jaar onmogelijk. Stefani omschreef Duitsers in een artikel in de krant van zijn partij, de extreem-rechtse Lega Nord, als arrogante, luidruchtige lieden die 's zomers herrie schoppend de Italiaanse stranden bestormen. De ene na de andere Italiaanse minister distantieerde zich van Stefani's uitspraken, maar diverse Duitse ministers gooiden olie op het vuur.

,,Als ik de leider was van de Italiaanse regering zou deze man niet langer in functie zijn'', zei minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily tegen de ZDF. Zijn collega van Economische Zaken Wolfgang Clement zei in de krant Bild dat Stefani ,,uit de omloop moet worden genomen''.

Vorige week kwamen Duitsland en Italië in aanvaring nadat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi een Duitse europarlementariër met een kampbeul vergeleek wegens zijn kritiek op Berlusconi's dubbelrol als premier en mediamagnaat. Berlusconi weigerde de opmerking terug te nemen.