Via een naar het noorden ruimende stroming wordt er vanaf deze middag zeer koude en onstabiele lucht over onze streken aangevoerd. In een dergelijke luchtmassa kunnen gemakkelijk buien ontstaan, die tegen de avond in het oosten een winters karakter aannemen.

Vanochtend is het vooral over het centrale en zuidelijke deel van het land nog erg regenachtig. In het noorden is het dan tijdelijk wat droger, al blijft het overal zwaarbewolkt tot betrokken. Naarmate de dag vordert, trekt de regen weg naar het zuidoosten en komen er vanuit het noorden enkele fikse buien opzetten.

Deze buien bereiken rond de middag het noorden van het land en trekken vanaf daar zuidwaarts. Zelfs hagel en onweer zijn dan mogelijk. Tegen de avond krijgen de buien in het oosten een winters karakter. De temperatuur begint nog vrij hoog, maar daalt gaandeweg tot een landelijk gemiddelde van 6 graden. De van west naar noordnoordwest ruimende wind wakkert aan tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig of hard aan zee. Er kunnen dan zeer forse windstoten voorkomen.

Vannacht blijft het erg wisselvallige weer aanhouden. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar voortdurend af. Tijdens de zwaarbewolkte perioden kunnen er enkele buien tot ontwikkeling komen. In de Ardennen en mogelijk ook in de Kempen zijn dat sneeuwbuien. Op de hoogste toppen van de Ardennen kan er zelfs een sneeuwlaagje gevormd worden. In Laag- en Midden-België zijn dat respectievelijk regenbuien of buien van regen en sneeuw gemengd. Het wordt een koude nacht met op vele plaatsen lichte vorst of grondvorst. Op de wegen wordt het dus uitkijken. De noordnoordwestenwind gaat stilaan wat luwen.

Vooruitzichten:

Vrijdag blijft het erg wisselvallig met steeds veel bewolking en nog een aantal buien. In de Ardennen zijn dat sneeuwbuien, elders regenbuien of buien van regen en sneeuw gemengd. Het wordt niet warmer dan een povere 6 graden.

Zaterdag ziet het er alvast beter uit. Onder de beschermende vleugels van een opbouwend hogedrukgebied blijft het dan overwegend droog bij een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De maxima bereiken 7 of 8 graden.

Zondag blijft het eveneens meestal droog en wisselend bewolkt. Ook de temperatuur boekt dan een bescheiden winst en bereikt na de middag een geiddelde van 9 graden.