WEVELGEM - De West-Vlaamse staaldraadfabrikant Bekaert verwacht voor 2002 een hogere winst en een veel hogere cashflow dan die van het voorbije boekjaar. Dat blijkt vandaag op de aandeelhoudersvergadering.
Het management verwacht dat de cashflow op het niveau van het uitstekende boekjaar 2000 zal liggen, onder meer dankzij investeringen. De groep beschikt verder over een goedgevuld orderboek dat tot 10 procent hoger ligt dan het eerste kwartaal van vorig jaar.

2001 was ontgoocheling

De resultaten voor 2001 waren voor Bekaert ronduit ontgoochelend. De wereldwijde recessie, de terreuraanslagen van 11 september en de muntdevaluaties in Latijns-Amerika maakten dat de winst met 53 procent was gedaald. De cash flow beperkte zijn terugval tot 16 procent, onder meer dankzij het tijdelijk stilleggen van de productie. De staaldraadproducent mikt op haar divisie 'Advanced Materials' om in 2002 verder te groeien. De nettowinst is het voorbije boekjaar door zware investeringen in die divisie fors gedrukt, maar op lange termijn zou dit vruchten moeten afwerpen.

Bekaert wil zich meer richten op producten die rechtstreeks voor eindverbruiker bestemd zijn. De meerwaarde is hier hoger. Daarom ook werden de inspanningen voor onderzoek en ontwikkeling meer gericht naar nieuwe markten en technologieën.

,,De prognose voor Bekaert Advanced Materials (BAM) om tegen 2003 een omzet te halen van 300 miljoen euro, wat neerkomt op een verdrievoudiging in vijf jaar, zou al dit jaar gehaald worden'', aldus Decaluwé.