LEUVEN -- De stad Leuven heeft gisteravond een sensibiliseringscampagne tegen nachtlawaai gelanceerd. Na een infoavond in het stadhuis voor vertegenwoordigers van faculteitskringen en fakbars werd onder het motto ,,zeg neen tegen nachtlawaai'' gestart met de verdeling van bierkaartjes, affiches en fopspenen.
,,De fopspenen moeten de studenten eraan herinneren dat de Leuvenaar prijs stelt op zijn nachtrust. Het is ook een manier om de lawaaierige student letterlijk het zwijgen op te leggen. ,,We vragen hen om op het ogenblik dat ze de neiging voelen veel lawaai te maken dit gadget, dat een snoepje bevat, in hun mond te steken'', aldus de Leuvense studentenagent Hans Gooris.

Klachten over nachtlawaai kreeg de politie de voorbije jaren vooral vanuit de Tiensestraat, waar het aantal fakbars sterk toenam. In mindere mate komen er ook klachten uit de omgeving van danszaal De Waaiberg en de Naamsestraat. Vreemd genoeg blijven de problemen op en rond de Oude Markt -- de echte uitgaansbuurt van Leuven -- eerder beperkt. Gooris schrijft dit toe aan het feit dat er daar in tegenstelling tot de Tiensestraat niet veel Leuvenaars meer wonen. ,,Nieuw sinds de start van het academiejaar is dat er klachten komen van studenten, die 's morgens fris in de les willen zitten''.

De politie-acties concentreerden zich de voorbije jaren op de Tiensestraat. ,,De hinder door te luide muziek in de cafés is na overleg met de uitbaters van fakbars en andere cafés sterk afgenomen, maar het probleem van de overlast op straat blijft ondanks de stewards die fakbars zelf inzetten'', aldus Gooris. De overlast op straat betreft overigens niet enkel lawaaihinder, maar ook vandalisme. Om dat te bestrijden zal de politie het aantal nachtelijke patrouilles te voet in deze buurt verhogen.