BRUSSEL -- UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, opent vanaf vandaag een hulplijn voor KMO-toeleveranciers die getroffen worden door het mogelijk faillissement van Sabena.

Op het nummer 02-238.05.31 kunnen KMO-toeleveranciers terecht voor informatie, advies en bemiddeling bij de betrokken overheidsdiensten.

UNIZO heeft er bij premier Verhofstadt en de bevoegde ministers Onkelinx (Arbeid en Tewerkstelling), Daems (Overheidsparticipaties) en Reynders (Financiën) op aangedrongen dat, gezien het belangrijk aandeel van de overheid in Sabena, de getroffen KMO-toeleveranciers alle mogelijke betalingsfaciliteiten krijgen inzake het betalen van de RSZ-bijdragen, sociale bijdragen zelfstandigen, BTW en voorafbetaling belastingen, enz.

Volgens UNIZO is het ,,vanzelfsprekend'' dat de overheid voor het opzetten van een sociaal plan zorgt voor de nodige extra middelen zonder daarvoor de middelen van het fonds voor de sluiting van de ondernemingen aan te spreken.

Dat sluitingsfonds wordt gefinancierd door de ondernemingen en kan volgens UNIZO niet opdraaien voor het mismanagement van een onderneming waarin de overheid een belangrijk aandeel heeft. Het aanspreken van fonds zou trouwens een verhoging als gevolg hebben voor de sociale bijdragen van de werkgevers, aldus de unie nog.