BRUSSEL - Het Europese Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin strengere veiligheidsmaatregelen worden geëist in verband met vliegtuigtrombose.

Luchtvaartmaatschappijen moeten passagiers gaan wijzen op de risico's van het lang achter elkaar met opgetrokken benen in dezelfde houding zitten op lange-afstandsvluchten, het zogenaamde 'economy-class syndrom', zo genoemd vanwege de vaak beperkte beenruimte die passagiers in het goedkope deel van een vliegtuig hebben. Er zal ook een onafhankelijke studie worden gedaan naar het verband tussen lange vluchten en de klontering van bloed.

Bloed lijkt tijdens lange vluchten de neiging te hebben sneller te klonteren omdat de bloedcirculatie vermindert als gevolg van het lange stilzitten met opgetrokken benen. De bloedklonteringen kunnen dodelijk zijn als ze via de aderen de longen of het hart bereiken.

In maart concludeerden medici van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al dat er aanwijzingen zijn dat er een verband bestaat tussen lange-afstandsvluchten en bloedklontering. Er lopen sinds vorig jaar oktober een vrouw aan trombose overleed tijdens een vlucht van Sydney naar London inmiddels wereldwijd schadevergoedingsprocedures in verband met vliegtuigtrombose, waaronder één procedure tegen de KLM.