BRUSSEL - Van de 1.436 kandidaten die dit jaar aan het toelatingsexamen voor arts of tandarts deelnamen, zijn er 569 of 39,6 procent geslaagd, zo heeft het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten meegedeeld. Dit is een lichte stijging van 1,4 procent vergeleken met 2000.

Voor de tweede sessie van het examen waren op 28 augustus 895 kandidaten ingeschreven, van wie er 763 aan het volledig examen deelnamen. Van deze kandidaten zijn er 222 of 29,1 procent geslaagd.

In de eerste sessie slaagden 347 kandidaten of eveneens 29 procent van het aantal deelnemers.

Zoals in de eerste sessie valt op dat het aantal vrouwelijke deelnemers oprukte naar tweederden, maar dat ze iets minder goed scoorden, aldus de mededeling. Ook het aantal Nederlanders steeg naar 21 procent, 7 procent meer dan in juli. De Nederlanders scoorden net zoals in de eerste sessie beduidend minder goed dan de Belgen (25 procent tegen 31,3 procent). De verklaring is volgens het kabinet dat de 'beste' Nederlandse leerlingen meteen in hun eigen land tot de opleiding tot arts of tandarts worden toegelaten op grond van hun resultaat in het eindexamen voortgezet onderwijs.

In het algemeen deden de niet-Belgen, met uitzondering van de Nederlanders, het heel slecht, aldus nog de mededeling.