LOS ANGELES - De van origine Duitse scenarist, filmregisseur en auteur Curt Siodmak is gisteren op 98-jarige leeftijd overleden op zijn ranch bij Los Angeles. Curt, broer van de Hollywood-cineast Robert Siodmak, is bekend als scenarist van klassieke horrorfilms als 'The Wolf Man' en 'I Walked with a Zombie'.
Curt Siodmak werd geboren in Dresden als zoon van een rabbijn. Met zijn eerste film 'Menschen am Sonntag' trok hij de aandacht van de grote UFA-filmstudio's in Babelsberg, bij Berlijn. Deze experimentele documentaire film, over vijf jongeren tijdens een doorsnee weekend in Berlijn, maakte hij samen met zijn broer Robert en de eveneens naar Hollywood uitgeweken Oostenrijker Billy Wilder.

In 1932 maakte Siodmak nog 'F.P. 1 Antwortet nicht' met Hans Albers in de hoofdrol. In 1933 ging hij in ballingschap, eerst vier jaar in Londen en trok daarna naar de VS. In de jaren '40 raakte Siodmak vooral bekend als scenarioschrijver van horror- en science fiction-films.

Zijn eerste succes als scenarist behaalde hij met 'The Invisible Man Returns'. Siodmak staat echter vooral bekend als uitvinder van het personage van de wolfmens, eerst te zien in George Waggners film 'The Wolf Man' (1941) met Lon Chaney. De wolfman werd een mythe in het horrorgenre. In 1942 schreef hij de roman 'Donovans Brain', die vier maal werd verfilmd. Hij is ook de scenarist van de klassieke horrorfilm 'I Walked with a Zombie' (1943) van Jacques Tourneur.

Curts broer Robert, van wie in september een retrospectieve loopt in het Brusselse filmmuseum, overleed al in 1973. Hij trok net als zijn broer naar Hollywood en stond vooral bekend als regisseur van film noirs en thrillers. Zijn bekendste films zijn 'The Dark Mirror', 'The Spiral Staircaise', 'The Crimson Pirate' en 'The Killers'.