JERUZALEM -- De Amerikaanse gezant Anthony Zinni heeft vrijdag na afzonderlijke gesprekken met de Israëlische en Palestijnse leiders gezegd dat de omstandigheden gunstig zijn om vooruitgang te boeken in het overleg over een bestand.

Zinni, die een eerdere bemiddelingspoging in december zag mislukken door een nieuwe geweldsuitbarsting, staat opnieuw voor een bijna onmogelijke taak. Toch liet hij zich optimistisch uit over zijn kansen op succes.

Arafat zei dat hij naar een bestand blijft streven, maar Israël beschuldigde de Palestijnse leider er vrijdag van dubbelspel te spelen. Sharon zei tegen Zinni dat Amerika en Europa Arafat onder druk moeten zetten om nu eindelijk tegen Palestijnse extremisten op te treden. Sharon bleef bij zijn eis dat er een week zonder geweld moet passeren voordat Israël over een bestand wil praten, al is het geweld beduidend minder geworden sinds Arafat tot een eind aan de aanslagen heeft opgeroepen. De Palestijnen zeggen dat zij genoeg hebben gedaan om het geweld terug te dringen en eisen dat het door CIA-directeur George Tenet opgestelde bestandsplan thans in werking wordt gesteld. In de zeven-dagen-eis zien zij een poging van Sharon om uit te komen onder het vredesplan van een internationale commissie onder leiding van de Amerikaanse oud-senator George Mitchell, dat voorziet in een algehele stopzetting van bouwactiviteiten in joodse nederzettingen op de Westoever en in de Gazastrook.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig