Er vloeide vandaag alweer bloed op de aandelenmarkten. Alweer stonden technologie en telecom volop in de vuurlinie. Om nog te zwijgen van het nieuwe ,,vlaggenschip'' van de Belgische beurs, Interbrew.
De verliezen in Azië volgden op de zware aderlating van de Amerikaanse Nasdaq van gisteren. De producenten van chips en elektronische componenten kregen de zwaarste klappen. In Hongkong verloor het Chinese mobilofoonbedrijf China Mobile 3,3 procent tot 40,7 HK-dollar.
In Europa kregen de beursvedetten van een jaar geleden alweer mokerslagen. Beleggers en analisten zijn erg geschrokken van de signalen van een sterke groeivertraging in de VS. Die zal minstens gedeeltelijk ook de Europese economie aantasten, denken ze.

Nokia, een belangrijke producent van telefonie-apparatuur, speelde 8,8 procent kwijt tot 41,76 euro. Het bedrijf wordt gezien als een belangrijk slachtoffer van een eventuele inzinking van de uitgaven door gezinnen en bedrijven.

Philips moest ook onderuit, met 8,5 procent tot 34,45 euro. En het Zweedse Ericsson, dat apparatuur levert voor gsm-netwerken, ging 6,7 procent omlaag naar 97,5 kroon. Vodafone, Europa's grootste mobilofoonoperator, leverde 6,8 procent in tot 225 pence.

Ook op de Neuer Markt , de Duitse beurs voor groeibedrijven, vloeide er opnieuw bloed. De marktindex zakte met 7,7 procent en speelde tijdens de handel bijna elf procent kwijt. Eergisteren ging er al 8,2 procent af. De softwaregroep Intershop Communications verloor nog eens 17 procent tot 8,04 euro. Beter nieuws was er voor het biotechbedrijf MorphoSys, dat elf procent winst boekte tot 145,5 euro. De groep heeft een researchovereenkomst op zak met het Amerikaanse Centocor (Johnson & Johnson).

Een downgrade door Morgan Stanley bezorgde de chipmaker STMicroelectronics 5,9 procent verlies tot 40,1 euro, het laagste peil sinds ruim een jaar. De Duitse softwarereus SAP liet 5,8 procent liggen tot 123,6 euro.

Dan maar defensieve aandelen? Als ze maar niet Interbrew heten. De Belgische biertrots speelde in één klap een kwart van zijn marktwaarde kwijt na de blokkering van de overname van Bass door de Britse autoriteiten. Beleggers die niet intekenden op de beursintroductie, haalden gisteren alvast hun gelijk.

Van de andere Brusselse aandelen deed de holding Finoutremer het het best (+5 %). Het overnamebod door Suez Lyonnaise des Eaux op de holding wordt verlengd. Op Easdaq had Icos Vision Systems last van de slechte berichten in de chipsector. Het aandeel zakte met 7,7 procent tot 14,3 dollar. Ubizen (-12,4 %) deed nog slechter.

De Amerikanen pakten het wat rustiger aan na het bloedbad op Nasdaq van gisteren. In de late ochtend stond de index van de technologiebeurs 0,58 procent hoger, net boven de drempel van 2.300 punten. Cisco Systems, dat gisteren 13 procent verloor, leidde het herstel met een winst van enkele procenten. De Dow Jones bleef stabiel, maar Boeing en Exxon Mobil incasseerden nieuwe verliezen. De beleggers trokken zich op aan de hoop dat de centrale bank binnenkort haar rentevoeten wat laat zakken en zo de economie verse zuurstof toedient. Een beslissing daarover kan vallen op het einde van de maand.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig