WASHINGTON -- William Pierce Rogers, minister van Justitie onder de Amerikaanse president Dwight Eisenhower en minister van Buitenlandse Zaken onder Richard Nixon, is gisterenavond op 87-jarige leeftijd overleden. Het advocatenkantoor waarvoor hij werkte heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Hoewel Rogers jarenlang een huisvriend en een politieke vertrouweling van Nixon was, kwam hij ongeschonden door het Watergate-schandaal. Rogers had overigens geen goed woord over voor de manier waarop Nixon in het schandaal werd aangepakt en tot aftreden werd gedwongen.

Rogers was in de vijf decennia dat hij het openbaar bestuur diende onder meer betrokken bij de vorming van de nationale mensenrechtencommissie, het eerste diplomatieke contact met de Volksrepubliek China en het zoeken naar vrede in het Midden-Oosten. In zijn jaren als advocaat verdedigde hij onder meer Martin Luther King voor het Hooggerechtshof.

Als minister van Buitenlandse Zaken onder Nixon werd Rogers voortdurend buitenspel gezet door Henry Kissinger.

Kissinger was de nationale veiligheidsadviseur van Nixon, en in die hoedanigheid speelde hij - meer dan Rogers - een sleutelrol in het buitenlandse beleid van de president. Zo kan de toenadering tot China vooral op het conto van Kissinger worden geschreven. In 1973 had Rogers er genoeg van en gaf hij zijn ministerspost op. Hij werd opgevolgd door Kissinger, die daarnaast de functie van veiligheidsadviseur zou blijven bekleden.

«De manier waarop ik Rogers heb behandeld was verschrikkelijk», zou Nixon vele jaren later in een interview toegeven. «Het was onvergeeflijk dat Kissinger en ik Rogers van zoveel zaken onwetend hielden.» Zo wist Rogers als minister van Buitenlandse Zaken niets van Kissingers geheime onderhandelingen met Noord-Vietnam en was hij ook niet ingelicht over diens reis naar China, dat Nixons baanbrekende bezoek aan de Volksrepubliek zou voorbereiden.

Rogers trad in 1986 voor het laatst voor het voetlicht.

Hij zat toen de commissie voor die onderzoek verrichtte naar het verongelukken van het ruimteveer Challenger.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig