PRAAG -- In het centrum van Praag hebben vandaag zo'n 100.000 mensen betoogd om de regering onder druk te zetten de omstreden Jiri Hodac te ontslaan als directeur van de Tsjechische staatstelevisie. De betoging is een nieuwe stap in de crisis rond de persoon van Hodac.
Hodac werd in december aangesteld, en sindsdien eisen journalisten zijn vertrek, omdat hij volgens hen te nauwe banden heeft met ex-premier Vaclav Klaus. Ze zeggen dat Hodac zijn baan te danken heeft aan zijn vriendschap met Klaus en vinden dat door de banden tussen de twee mannen de journalistieke integriteit van de televisie gevaar loopt.

Gisteren hebben vooraanstaande Tsjechische politici nog geprobeerd een oplossing te vinden voor de crisis, maar deze poging is mislukt.

Van de demonstratie op het Wenceslasplein werden enkele beelden uitgezonden op de televisie. Aanhangers van Hodac hebben de uitzendfaciliteiten in handen, maar kennelijk hebben ze het goedgevonden iets van de betoging te tonen.

De protesterende journalisten hebben steun van vele Tsjechische burgers, en ook van president Vaclav Havel, een tegenstander van Klaus. De afgelopen tijd hebben duizenden dagelijks betoogd bij het gebouw van de staatstelevisie.

Ruim 130.000 mensen hebben een petitie ter ondersteuning van de actievoerende journalisten ondertekend.

Ook vanuit het buitenland kwamen woensdag ondersteunende woorden. De secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Journalisten, Aidan White, deed een oproep aan alle aangesloten organisaties in meer dan honderd landen «om hun steun te tonen en te verklaren dat zij u zullen bijstaan».

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig